Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

4 érdekesség a bidéről

Alapvetően két típusú ember létezik. Az egyik csoportba azok tartoznak, akik esküsznek a bidé használatára és annak higiéniai előnyeire, míg mások idegenkednek ettől a szanitertől. Természetesen egyik sem jó vagy rossz, azonban nem mehetünk el szó nélkül a bidé előnyei mellett, ami egyébként egyre több hazai fürdőszobában is helyet kap.

Ám kevesen tudják, hogy számos érdekességet is megemlíthetünk e szaniter kapcsán. Ezúttal ezeket gyűjtöttük össze.

1. Már a 16. században is jelen volt!

A bidé egyáltalán nem új keletű dolog, írásos feljegyzések szerint bizonyos formája már az 1700-as évek elején is létezett. Ám ekkoriban nem a fürdőszobában, hanem a hálóban kapott helyet és tálként funkcionált, amelybe vizet töltöttek. Népszerűvé válásáig körülbelül száz évet kellett várni, amikor is elkészültek az első porcelán bidék.

Az elterjedésének oka a kolera járvány volt, amely miatt nagymértékben megnőtt a rendszeres tisztálkodás és higiénia miatti igény. Nem sokkal később Magyarországon is megjelent, ám itt főként már a fürdőszobában használatos, csatornahálózatba is bekötött verzióit ismerték és használták az emberek. 

2. Ma már luxuscikként gondolnak rá

Érdekes, hogy míg az 1930-as évekig szinte minden újonnan épült budapesti lakásban jelen volt, később mégis egyre csökkent a népszerűsége e szaniternek. Vagyis a kezdeti népszerűsége után a az 1900-as évek végére eljutottunk odáig, hogy prémium kiegészítőként gondolunk a bidére, pedig valójában fontos szerepet kellene játszania tisztálkodási szokásainkban.

3. Az alulról spriccelő változatát betiltották

Ám nagyon sokáig ezen elv alapján működtek a bidén bizonyos fajtái, egészségügyi okok miatt egy ideje nem gyártják ezeket. 

4. A neve egy francia szóból ered

Az elnevezést eredetileg a pónik kapcsán használták a királyi családok körében. Minden bizonnyal a pónilovaglás és a bidén felvett pozíció hasonlósága miatt alakult ki ez a nem mindennapi kapcsolat e téren.

Nem kérdés azonban, hogy egy jól megválasztott bidé a fürdőszoba egyik legpraktikusabb darabja lehet. Ráadásul hála a széles választéknak, nem nehéz megtalálni a fürdőszobához leginkább passzoló típust.

Érdekes volt a cikk? Nyomjon egy Tetsziket ha igen!

Itt nézheti meg bidé csésze választékunkat

Itt olvashatja többi bejegyzésünket