Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Elfogadom

A konyhatervezés alapjai

A konyhatervezés alapjai
Milyen eszközök kellenek egy konyhába? Milyen elrendezési szabályok léteznek? Hogyan alakítsuk át, tervezzük meg a konyhánkat? Mutatjuk!

A konyhatervezésről

A konyha tudatos megtervezése azért fontos, mert ez a helyiség a családi élet központja, ahol a családi és akár a társasági élettel is zajlik. Voltak olyan időszakok, amikor a konyha szűk, magányos terepként működött, funkcionalitása csak a főzésre degradálódott. Az elmúlt évtizedekben azonban a magyar otthonokban is elkezdte visszanyerni régi szerepét. 

Ez nagy szerencse, hiszen nincs is annál jobb, mint amikor együtt van az egész család, és közösen készítik a vacsorát, együtt töltik az időt. Az új trendeket természetesen az igény hívta életre. Egyre több az amerikaikonyhás nappali, vagy a nagy, nyitott konyha, egy térben az ebédlővel. Persze nem mindig van lehetőség óriási álomkonyhák berendezésére. Éppen ezért fontos a tudatos tervezés, a helyiség adottságaihoz alkalmazkodva. Szerencsére néhány lakberendezési irányelv követésével bárki funkcionális, kényelmesen használható konyhát rendezhet be magának. Ehhez hoztunk szakmai tippeket.

Nézzük először a konyhai elrendezés alapszabályát

Ezeknek a rendezési elveknek az alapja a konyhai aranyháromszög. Ennek az a lényege, hogy az ételkészítés szakaszainak követésével építjük fel a konyhát, úgy, hogy minden munkaterület olyan közel legyen egymáshoz, hogy ételkészítés közben csak a tengelyünk körül kelljen megfordulnunk. A főbb konyhai bútoroknak egy maximum 120 cm-es szárakkal rendelkező háromszög csúcsánál kell lenniük. Melyek ezek? A hűtő, a mosogató és a tűzhely. A lényeg, hogy a konyhai folyamatok végzése közben legalábbis minimális mozgásra legyen szükségünk, ne kelljen a konyha másik végébe mennünk. Ez akkor számít igazán, ha egyszerre több fogást készítesz, hiszen akkor fokozott figyelmet kap a logisztika.

A konyhai aranyháromszög elve alapján 5 típusú konyhát különböztetünk meg. Az első az egysoros vagy egyfalas, amikor egy egyenes konyhát alakítunk ki a fal mellett. Ilyenkor nem jön ki a háromszög alakzat, de ha elég kicsi az egysoros konyha, legalábbis a három fő munkaterület távolsága, akkor ez az elrendezés is működik. A második típus a kétsoros konyha, ahol két párhuzamosan kialakított pult áll egymással szemben. Emellett ott az  L, az U és a G-alakú konyha. Utóbbi kettő majdnem ugyanaz, csak a G-alak esetében egy benyúló pulttal törjük meg az U-alakot. 

Egysoros konyha

Az egysoros konyhák azért jöttek divatba, mert egyre népszerűbb dolog a konyhát egy térben elhelyezni az ebédlővel és a nappalival. Ilyenkor az egysoros konyha egy falat foglal. Így tudjuk praktikusan külön főzőblokká alakítani a konyhát a nagy helyiségben. 

Az egysoros konyha kialakításánál fontos szabály, hogy az ételkészítés szakaszai sorrendjében alakítsuk ki az egysoros konyhát. Így tehát a hűtő mellett az ételelőkészítés helyszíneként egy üres pultot érdemes hagyni. Ez egyébként azért is lehet jó döntés, mert a hűtőt nem szabad meleg helyre, gáztűzhely vagy radiátor mellé tenni, mert megnő a fogyasztása.

Az üres pultra pakolunk ki a hűtőből, mikor főzni kezdünk. Mellette a mosogatónak, kell lennie, hogy az étel megtisztításához ne kelljen sokat mászkálni, főleg nagy mennyiségű alapanyagnál. Egyébként a mosogató kialakítása is számít ergonómiailag. Hiszen pont azért tervezik ívesre a mosogató csaptelep kifolyócsövét, hogy alá férjenek a konyhai eszközök. Mélyebb mosogatómedence mellé kisebb ívű csaptelepet is elhelyezhetünk. Az egykaros csaptelep nagyon jó döntés lehet, mert fél kézzel is megoldható a csap megnyitása, a víz hőmérsékletének szabályozása. A Kludi D Wise egykaros csaptelepét nem csak strapabírása, de alacsony ára miatt is érdemes lehet választani. De lehet kapni nagyobb ívű, sőt, forgatható kifolyócsővel rendelkező csaptelepet is. Olykor a falra szerelhető csaptelepre van szükségünk, mert a kiállások miatt a falon tudjuk elhelyezni a csapot. Persze praktikus, mégis látványos designnal bíró csaptelepet választhatunk ide is. A mosogatótálca is sokféle lehet. Annak függvényében, hogy milyen mennyiséget mosogatunk, illetve az ételelőkészítés indokolja-e, választhatunk kétmedencés mosogatótálcát is. Persze csak ha elég helyed van, és tényleg indokolt. 

De létezik gyümölcsmosóval felszerelt mosogatótálca is. Ezek nagyon praktikusak. Például ez a gránit mosogatótálca nagyon jó döntés lehet. 

A  mosogató után következik a tűzhely. Kombinált tűzhely, esetleg beépített sütő és főzőlap. Ha azonban egy konyhaszigettel egészíted ki a konyhád, akkor lesz egy nagy felületed az étel előkészítésére. Az egysoros konyha ne legyen hosszabb, mint 4 méter. 

Kétsoros konyha

A kétsoros konyha akkor legjobb, ha kb 80-120 cm helyet hagyunk a két pult között. Mert legalább ekkora mozgástérre van szükség ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni a konyhát. Ennél távolabb ne kerüljön egymástól a két konyharész, mert akkor már túl nagy lesz a távolság a munkafelületek között. A párhuzamos konyhában értelemszerűen a három kulcsfontosságú bútor háromszöget alkot, így a hűtővel és a mosogatóval szemben helyezkedik el a tűzhely, de az sem baj, ha a mosogató található a túloldalon.

L-alakú konyha

Az egyik legelterjedtebb kialakítás, mert a legtöbb teret így lehet a legpraktikusabban berendezni.  Ilyenkor egy egész sarkot használunk ki. Az L-alakú konyha szárai ne legyenek egyenlő hosszúak, mert ekkor már túl sok hely van a két legtávolabbi pont között. Elképzelhető, hogy egy L-alakú konyhánál a sarokba kerül a mosogatótálca, kissé elfordítva persze. Ilyenkor az egymedencés mosogatók a legpraktikusabbak. Például egy ilyen 40 cm-es, kör alakú gránit mosogató tökéletes döntés lehet. De akár szögleteset is beépíthetsz, ha van elég helyed.

A mosogató és a tűzhely legalább 40 cm-es távolságban legyen egymástól. Ez nem annyira ergonómiai kérdés, inkább a biztonságos ételkészítést garantálja.

 

Az U-alakú konyha

Az U-alakú konyha akkor lehet jó döntés, ha nagyon sok helyed van. Olykor akár egy kisebb konyhaszigetet is körbevehetnek a bútorok. Ha akkora helyed van, hogy az étkezőbútort is el tudod helyezni a konyhában, akkor is figyelj oda,  hogy az asztal ne legyen útban. Hiszen a konyhai háromszög szabályai itt is ugyanúgy érvényesek.  Alkossanak háromszöget a hűtő-a mosogatótálca és a tűzhely, de legyen munkapult is. Ha nem átjárható az U-alakú konyha, akkor nem lesz kényelmes a használata. 

 

A G-alakú konyhára ugyanazok a szabályok vonatkoznak,  mint az U-alakúra.  A konyhai munka egyes zónái itt is alkossanak háromszöget.

 

Ha felkészülten alakítod ki a konyhád elrendezését, akkor biztosan megfelelően ki tud majd szolgálni téged. Minél felkészültebben vagy, annál jobb lesz az eredmény. Mérd fel az igényeidet, ehhez igazítsd a méreteket. Ha pedig mosogató csaptelepre, mosogatótálcára, a víz bekötéséhez szükséges kellékekre van szükséged, akkor nézz szét nálunk!

Az ünnepek alatt csomagfeladásunk folyamatos, a "RAKTÁRUNKBAN" írt termékek valóban itt is vannak. A szállítást pedig GLS-sel végezzük, ők szerencsére mindent ki is szállítanak 1 munkanap alatt!

A Foxpost automaták terheltsége miatt a szállítási idő náluk 1-2 munkanap. Karácsony nyitvatartásunkról itt olvashatsz!