Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Egy csokor karácsonyi hagyomány

Egy csokor karácsonyi hagyomány

Karácsony közeledtével érdekes lehet áttekinteni a karácsonyi hagyományokat. Hoztunk néhány érdekességet, a bejegyzés végén pedig egy fontos felhívásunkat olvashatod!

 

Az ételek szerepe és szimbolikája

Az élet körforgása mindig is hétköznapok és ünnepek váltakozásából állt. Melyben az ünnepek kiemelt szerepet kaptak, és kapnak ma is. Pont fontosságuk miatt ruháztuk fel őket egy csomó szimbólummal és szokással. A múlt szokásainak megismerése, megértése és ápolása mellett folyamatosan alakíthatunk ki új hagyományokat is. 

Nézzük például az ételek szerepét. Szinte minden ünnepi ételhez kapcsolódik valamilyen babona. Persze ez nem csak hazánkban jellemző. Németországban például szenteste szinte minden a babona szerint fontos ételt felsorakoztatnak az asztalra. Biztosra mennek. Összesen ugyanis 13 féle alapanyag van, amelynek jelen kell lennie. Ilyen például az alma, de dió és gesztenye, narancs, szőlő és például tök is kerül az asztalra. De fokhagymát, mákot és mézet is használnak. Ezek az ételek mind-mind Magyarországon is nagyon fontosak. Minden alapanyag más tulajdonsággal van felruházva. 

Az alma például egész Európában fontos termékenység szimbólum. Épp emiatt a következő évre kell szerencsét hoznia, ez a szerepe az ünnepi asztalon. A dió a szentháromság jelképe Európában, ezért fordul elő a karácsonyi asztalon, sőt, a karácsonyfadíszek között is. Magyarországon azonban ehelyett egyszerűen csak rontás ellen véd.  

A lencse pedig a bőség és a gazdagság szimbóluma. Ezért Írországban például a barátok szárított lencsét ajándékoznak egymásnak.  Ebből pedig mindenki levest készít magának.. Nálunk pedig szilveszterkor jelenik meg ez a szimbólum.

Rítusok, babonák

Milyen rítusok kapcsolódhatnak a karácsonyhoz? Például jóslatok és szerencsét hozó varázslatok. Például Szlovákiában a karácsonyfa alá helyeznek egy tálat, és oda pénzérméket gyűjtenek, valamint  fokhagymát és kenyeret helyeznek el. Nem veszik ki a fa alól egészen vízkeresztig.  Ezzel a következő évi bőséget alapozzák meg. Magyarországon szerelemjósló szokások is kapcsolódnak a karácsonyi ünnepekhez. Például az almába harapás után az első szembejövő fiú lesz a fiatal lány párja, mikor karácsonykor kilép az utcára. Vagy épp az éjféli miséről hazafelé tartva a kutyák ugatásából jósolhatja meg, honnan érkezik majd a párja. 

Modern hagyományok: jótékonyság

A modern karácsonyi szokások közé tartozik manapság a társadalmi szerepvállalások valamilyen formája, jó ügyek támogatása. Hiszen a modern ember egyre jobban kötelességének érzi környezete támogatását. Hiszen régen a kis közösségek összefogtak, ma pedig már egyre kevésbé vannak jelen ilyen formában a társadalmi védőhálók. Talán ezt pótolja a jótékonykodás, mindenesetre érdemes egyre nyitottabb szemmel járni a világban, karácsonykor különösen. Mi is ezek mentén a gondolatok mentén tartjuk minden évben a karácsonyi adományozó kampányunkat. Minden évben sorra az Add a mancsod alapítvány számára gyűjtünk. 

A Gépészcentrum jótékonysági akciója

Idén is elindult az adománygyűjtés a Gépészcentrum üzletében a Bodolai Ferenc Add a mancsod Alapítvány mentett cicái és kutyái részére. 

Az adományokat személyesen visszük el a szomorú sorsú szőrös kedvencek részére.

Ezekkel tudsz segíteni:

  • száraz táp (felnőtt és kölyök)

  • sensitive és hipoallergén táp

  • macskatáp és konzerv

  • macskaalom

  • féreghajtó tabletta

  • pléd, törölköző

  • papírtörlő

  • tisztítószerek

  • szemetesszsák

  • rizs és tészta

Köszönjük, ha te is velünk segítesz! 

4029 Debrecen, Cegléd utca 18.