Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

7 dolog, ami miatt fontos az épületgépészet a 21. században!

Ha valaki szeretné megépíttetni álmai házát, akkor bizony nem kis dologba vágja a fejszéjét. Ugyanakkor nincs szebb érzés annál, mint amikor szépen lassan minden a helyére kerül, a terveken látott megoldások már a valóságban is látszanak, ráadásul minden pontosan úgy néz ki, ahogy azt előzőleg megálmodta az ember. Nos, az első tervektől a kulcsrakész otthonig számtalan dolog vár még ránk, e folyamatnak pedig nagyon fontos része az épületgépészet is. De mégis miért annyira lényeges mindez?

Egy igazán profi épületgépészre bátran rá lehet bízni a kivitelezés minden részletét, legyen szó vízről, gázról, fűtésről vagy éppen egyéb technikai megoldásokról. Ugyanis az ő felelősségük az, hogy húsz év múlva is mindig legyen áram a konnektorokban, biztonságosak legyenek a villanykapcsolók, ne hagyjon cserben a hűtés- vagy fűtésrendszer, sőt, adott esetben megfelelően működjön a központi porszívó is.

Vagyis az épületgépészek munkája elengedhetetlen az épületek belső felépítésének és tervezésének szempontjából egyaránt. Így karöltve a technológiai innovációkkal, a környezetvédelemmel és a modernizációval, élhető, kényelmes és praktikus otthonokat álmodnak meg ezek a szakemberek. Lássuk, mi minden tartozik a feladatkörükbe!

1. Fűtési rendszerek

Ma már a fűtési rendszerek megálmodása és kiépítése nem egyszerű feladat, hiszen a saját igényeink mellett fontos, hogy az energetikai követelményeknek is megfeleljen az elképzelés. Nem beszélve arról, hogy 2021-től már minden újonnan épült épületben kötelező a megújuló energiaforrás alkalmazása is, ami még összetettebbé teszi a dolgokat. Éppen ezért érdemes e téren épületgépész segítségét kérni, aki tud tanácsot adni abban, milyen rendszert érdemes kiépíteni, amely az épülő ház, az ott élő család és a szabályok szempontjából egyaránt megfelelő lesz majd. 

2. Gázellátás

Gáztervre jellemzően akkor van szükség, amikor valaki a gázkazános rendszer mellett teszi le a voksát vagy a konyhába gáztűzhelyet álmodott meg magának. Ilyen esetekben is az épületgépész segítségét kell kérni. Míg a gáztűzhelyek üzembe helyezéséhez Magyarországon nem létezik külön előírás és elegendő hozzá egy CE tanúsítvány, addig egy bojler esetében már szükség van a precíz gázterv elkészítésére.

3. Szellőztetés

A központi szellőztető rendszerek tervezése egy nagyon komoly szakmai tudást igénylő feladat, amelynek szintén meg kell felelnie a hatályos rendeletnek. Ez többek között azt is rögzíti, hogy egy ilyen rendszeren keresztül egy adott térbe mennyi friss levegőt kell bejuttatnia. Ilyenkor pedig jellemzően érdemes hővisszanyerő berendezéseket is, amelyek segítségével az elhasznált levegő hőtartalma visszanyerhető 90%-ban. 

4. Klímarendszerek

Ha komplett légkezelésről, légfűtésről, léghűtésről, páraelszívásról, párásításról vagy éppen klimatizálásról van szó, esetben energia visszanyerés a cél, akkor is mindenképpen érdemes épületgépész segítségét kérni, ugyanis mindezek ennek a szakterületnek a kompetenciái. Vagyis minden olyan dolog ide tartozik, ami a beltéri komfortérzet fenntartásáért felel télen és nyáron egyaránt. 

5. Vízellátás

Bár ritka, hogy valaki komplett csatornázási tervet kérjen egy családi ház építése esetében, mégis elfordulhat, hogy valakinek szüksége van a hatályos rendeletnek megfelelő terv elkészítésére. Főként komplexebb családi házak és ipari épületek esetében lényeges ez, hiszen ezeknek az esetekben már fontos figyelembe venni az átmérőket. 

6. Technológiai rendszerek

Az épületgépészek feladatkörébe tartoznak az olyan technológiai rendszerek kiépítése is, mint például a fűtő- és tüzelőolaj-ellátás, a sűrített levegőhálózat, de ide sorolandók még a gépkocsimosók zárt rendszerei is. Vagyis minden ilyen jellegű berendezés megtervezését érdemes szakemberre bízni, amelyek ma már szinte elengedhetetlenek ipari épületek esetében. 

7. Automatizálások

A fentiek mellett minden olyan tevékenység, amelyhez automatizmusra van szükség, szintén az épületgépész feladatkörébe tartozik. Ma már ugyanis nem létezik olyan iroda- vagy más üzleti célú épület, amelyben ne lenne jelen valamilyen szintű épületautomatizálási rendszer. Legyen szó komplett vagy részleges épület-felügyeleti rendszerekről vagy épületvillamosításról, minden ilyen jellegű dolog e szakterülethez tartozik. 

Vagyis mindezek alapján nem kérdés, hogy egy építkezés esetén a szakemberek keresésekor érdemes felkeresnie egy megbízható épületgépészt is, aki már a tervezés folyamán bekapcsolódik a munkálatokba. Így minden szempontból álomotthon lehet majd a megálmodott épületből. 

További cikkeinket a Blogban találja