Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

Milyen anyagú fürdőkádat vegyek?

Egy fürdőszoba felújítása, átalakítása vagy akár egy építkezést követő berendezése kapcsán kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen fürdőkád kerüljön beépítésre. Ezen belül is nagyon lényeges, hogy milyen anyagból készüljön, hiszen míg a külcsín alapján egy fokkal könnyebb dönteni, a különböző matériák és azok használat közbeni viselkedése bizony okozhat némi fejtörést a választékot tekintve.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mi minden érdemes tudni a kádakról és azok anyagáról. 

Lemezkád és zománcozott kád

Igazi klasszikusnak számítanak a lemezkádak és a zománcozott típusok is, a mai napig rengeteg fürdőszobában megtalálhatók, sőt, sokan esküsznek is erre a típusra. Nagy előnyük, hogy kedvező az áruk, ráadásul igen környezettudatos megoldásnak is számít, hiszen az anyag akár többször is újra felhasználható. Tulajdonképpen az alap ebben az esetben egy acéllemez, amelyet a zománc réteg véd meg és ez adja a színét is.

Bár a kopással és karcolással szemben igen ellenálló, ugyanakkor bizonyos nem megfelelő vegyszeren nagyon könnyen megsérthetik a zománcréteget, így erre érdemes odafigyelni. Hátrányuk, hogy kifejezetten hidegek, amikor beleülünk, ugyanakkor mivel a fém remek hőelvezető, a meleg víz hőjét igen hamar felveszik. Ám komoly dizájnokban nem nagyon lehet gondolkozni e téren, ugyanis maga az anyag nagyon kötött, így szinte csak egyenes kádakat gyártanak belőle, azokat is nagyon hasonló kaptafára. 

Akril kád

Az akril kádak egyik nagy előnye, hogy kifejezetten könnyűek, vagyis nagyon egyszerűen szállíthatók és vihetők be a fürdőszobába. Emellett a hőérzet is jóval másabb egy ilyen kád esetében mind a lemezből készült típusoknál, hiszen ez az anyag nehezebben hűl ki és tovább meleg marad benne tehát fürdővizünk.

Ám nagyon résen kell lenni a vásárlás során, ugyanis rengeteg a hamisítvány a piacon, amelyek az úgynevezett ABS akrilból készülnek. Ezek egy olcsóbb, silányabb változatát képviselik az akrilnak és korántsem hozzák a fentebb említett minőséget. Sőt, idővel megrepedezhet, besárgulhat. Tehát, ha akril kádat vásárolunk, nagyon alaposan utána kell járni, milyen gyártótól, illetve milyen minőséget választunk.

Hangsúlyozandó, hogy a mi termékeink között csak 100 % szaniterakrilból készült kádak találhatók. Készülhetnek belőle a hagyományos, egyenes kádak mellett nagyobb méretű sarokkádak, de akár szabadon álló típusok is, amelyek például nagyon jól mutatnak a nagy térben. Sőt, választhat többszemélyes kádakat, illetve kör, félkör alakú, beépíthető akril kádakat is.

Márvány kádak

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az öntött márvány kádat is, amelyek nagyon strapabírók, ráadásul mivel anyagvastagságuk rendszerint 2,5 cm-es vagy akár még vastagabb, nem igényel semmilyen további, plusz megerősítést, mint akár egy akril anyagból készült kád.

Mivel az anyag remekül formázható, rengeteg különböző dizájnból lehet választani e téren, szinte bármilyen forma kiönthető, megvalósítható ebből az anyagból. Sőt, igaz ez a színek terén is, amely terén szintén igen gazdag a választék. Ha pedig esetben bármilyen okból kifolyólag megsérülne a felület, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a gyártók rendszerint egy speciális javítókészletet adnak a termékek mellé, amelyek által a kisebb sérülések egyszerűen javíthatók. Így a hibának nyoma sem marad majd. 

A fentieket látva jól látható, hogy számos előnye és hátránya is van az egyes kád típusoknak, így minden esetben magunknak kell eldönteni, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Természetesen az egyéni ízlés és az anyag preferencia mellett fontos figyelembe venni a rendelkezésre álló helyet, a fürdőszoba stílusát, valamint az otthon hangulatát is. Mindezek által biztosan a lehető legtökéletesebb modellre esik majd a választás, készüljön az lemezből, akrilból vagy éppen márványból. 

Tekintse meg aktuális fürdőkád választékunkat!

További cikkeinket a Blogban találja!