Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

Strapabíró szobanövények, melyekkel a fürdőszobát díszítheti

Amikor szobanövényeket választunk a lakásba, leggyakrabban a nappaliba, hálószobába esetleg a gyerekszobába keresünk növényt, míg például a fürdőszoba feledésbe merül.

A szobanövények számos pozitív hatással rendelkeznek, de már puszta jelenlétükkel is felvidítják az embert, ezért érdemes az eddig mostohán kezelt helyiségekben is elhelyezni egyet-kettőt. A fürdőszobában a lakás több részéhez képest speciális körülmények uralkodnak, magas a páratartalom és hőmérséklet a fény pedig jellemzően elég kevés, amit sok szobanövény nem visel el.

Az előbbiekből kiindulva, a fürdőszobát olyan szobanövényekkel érdemes díszíteni, melyek kedvelik a meleget, a magas páratartalmat és szépen fejlődnek árnyékos, félárnyékos helyen.

Ha világos fürdőszobánk van, elegendő fény jut be az ablakon keresztül, akkor világos, de nem tűző napos helyre való növények tartásával is próbálkozhatunk.

Az előbbi gondolatmenetet folytatva, nem célszerű olyan szobanövényeket választanunk, melyek sok fényt és szárazságot igényelnek, ilyenek például a szukkulensek, melyek tartósan nedves környezetben rohadni kezdenek. Egyes örökzöldek és más növények pedig lisztharmatosak lehetnek a magas páratartalmú környezetben. A továbbiakban világosabb és sötétebb fürdőszobába ajánlunk szobanövényeket.

Páfrányok

A páfrányok többnyire a meleg, párás környezetet kedvelik, tápanyagban gazdag talajba ültetve nagyon szépen fejlődnek és sokáig díszítik a lakást. A páfrányok rendkívül változatosak, választhatjuk a klasszikus szobapáfrányt (Nephrolepsis exaltata), az üde hatású madárfészekpáfrányt (Asplenium nidus), a különböző vénuszfodorka fajokat (Adiantum sp.) vagy a különleges megjelenésű szarvasagancs páfrányt (Platycerium bifurcatum) is.

Levéldísznövények

A levéldísznövények, annak ellenére, hogy nem virágzatukkal, hanem leveleik alakjával, mintájával és méretével díszítenek, rendkívül változatosak. Találunk közöttük függesztett cserépbe ültethető, csüngő és kúszó növekedésű szobanövényeket, asztali tartóba vagy álló kaspóba ültethető hangsúlyosabb lakásdíszeket, valamint igazi egzotikumokat is. Kevésbé világos fürdőszobában jól tartható a rákvirág (Aglaonema sp.), a hatalmas szeldelt levelekkel díszítő könnyezőpálma (Monstera deliciosa), valamint a buzogányvirág (Dieffenbachia).

Világos és árnyasabb fürdőbe jó választást jelentenek a kúszó és a csüngő habitusú levéldísznövények is, mint amilyen a szobaborostyán (Hedera sp.), a szobai futóka (Epipremnum aureum), a kúszó filodendron (Philodendron scandens) és a csokrosinda (Chlorophytum comosum). Egzotikus hatást érhetünk el, ha világos fürdőszobánkban szerencsebambuszt vagy virágtálba ültetve pettyeslevelet (Hypoestes phyllostachya) helyezünk el.

Orchideák, broméliák

Világos, ablakkal rendelkező fürdőszobába jó választást jelenthet a csinos virágokkal díszítő lepkeorchidea (Phalaenopsis). Sötétebb fürdőszobában nem érdemes kísérletezni vele, mivel a virágzáshoz világos helyet igényel. Az egzotikus külsejű broméliák szintén jól boldogulnak világosabb fürdőszobában nevelve is, akár a színpompás guzmán broméliát (Guzmania sp.), akár a tillandsiát (Tillandsia ionantha) választjuk, nem nagyon foghatunk mellé.

Virágzó szobanövények

Ha kellőképpen világos a fürdőszobánk, akkor akár virágzó szobanövények tartásával is próbálkozhatunk, ezek közül is a nagyon népszerű és nem kevésbé dekoratív flamingóvirágot (Anthurium) vagy a vitorlavirágot (Spathiphyllum wallisii) érdemes választani. Mindkét növény, világos, félárnyékos, kellemesen meleg és párás helyiségben fejlődik és virágzik legszebben.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány ötletet adnunk a fürdőszoba díszítéséhez!

Ha hasznosnak találta a cikket küldje el ismerőseinek, ossza meg Facebookon!

További anyagokat a Blogunkban olvashat