Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Hogyan válassz fürdőszobabútort?

Hogyan válassz fürdőszobabútort?
Egyszerre praktikusan gondolkodni, de az esztétikumra is figyelni, mikor fürdőszobabútort keresünk. Hoztunk néhány tippet, hogy sikerüljön megtalálni a neked valót.

Mekkora helyed van?

Míg régebben a fürdőszobabútor maximum a tükrös felsőszekrényt jelentette, addig napjainkra egyre elterjedtebb szekrényt, bútort elhelyezni a fürdőszobában. Ez a szemléletváltás nagyon szerencsés. Hiszen így a fürdőszoba komfortosabb, stílusosabb térré válik. Ráadásul a pakolás is sokkal optimálisabbá válik. Hiszen a hely praktikus kihasználása is nagyon fontos. 

Így aztán bátran kijelentjük, hogy érdemes szekrényt elhelyezned a fürdőszobában.  Arra azonban figyelni kell, hogy a rendelkezésedre álló térrel kell gazdálkodnod. Okos döntésekkel nagyon praktikus, mégis stílusos fürdőszobát rendezhetsz be. De ha nem veszed figyelembe a méreteket, akkor előfordulhat, hogy végül valami nem fog stimmelni. Vagy mozogni nem lesz helyed, vagy pakolni. 

Ezért a fürdőszobabútor kiválasztása előtt meg kell ismerned a lehetőségeidet. Egyrészt mérd le, hogy mekkora a fürdőszobád. Legalábbis a szabad falfelületeket. Miért? Hogy megtudd, mennyi hely van a fürdőszobabútornak. Mikor szembesültél a számokkal, gondold át, hogy hogyan használnád ki a helyet. Például az üres falfelületek magasságát is kihasználod? Vagy az nem a te stílusod? Elég nagy a fürdőd, ezért inkább két mosdószekrényt választasz? 

A fürdőszobai magasszekrények például sokszor keskenyek így könnyű elhelyezni őket. Ezért ha inkább vertikálisan használnád ki a teret, akkor a kezedben van az aduász.

Tudatos rendszerezés a fürdőszobában

A tudatos rendszerezés tehát fontos. Használd ki minél okosabban és körültekintőbben a lehetőségeidet. Először például érdemes eldöntened, hogy nyitott polcokat vagy zárt fürdőszobaszekrényeket használsz-e majd. Számolj a törölközőtartóval is, például kétsoros törölközőtartó polccal már sok helyet megspórolhatsz. Indusztriális stílusú fürdőszobába ilyen fekete törölközőtartót választhatsz. Ebben az esetben a kiegészítőknek illeniük kell egymáshoz, ezért érdemes több fekete elemet, szanitert választanod. Például ilyen kádtöltő csapteleppel dobhatod fel az összhatást.

Egy széles, vagy épp dupla fürdőszobai mosdószekrény óriási pakolófelületet biztosít. Mindenképp érdemes kihasználnod a mosdó alatti területet, de ha ezt széles mosdószekrénnyel teszed, akkor rengeteg plusz helyed lesz. Bizonyos mosdószekrényekhez süllyesztett mosdókagyló illik, míg néhány típusra épp a ráültethető mosdó szerelhető fel. Ez már lényegtelen dolog, legalábbis hely szempontjából. A stílus és a kényelem döntsön. 

A fürdőszobabútor anyaga

A fürdőszobabútorok a leggyakrabban vízálló mdf lapból készülnek. Így lehet elkerülni azt, hogy párától hamar tönkremenjen a fürdőszobaszekrény. Általában a korpusz és a front is mdf. Ez az anyag széles színválasztékban érhető el, ezért könnyen találhatsz fürdőszobádba illő bútort. Az mdf lap lehet magasfényű lakkozott, fa utánzat és egyszerű matt is. 

Ha nagyon félsz a párától, illetve a víztől, akkor azt is megteheted, hogy fémlábú vagy falra függesztett bútort választasz, így biztos lehetsz abban, hogy nem szívja meg magát vízzel a fürdőszobaszekrény, így nem vetemedik meg. Hiszen pont a víz miatt nem terjedt el a fa fürdőszoba bútor. Helyette inkább fa hatásút szoktak választani. Vannak olyan fürdőszobai mosdószekrények, melyek egyszerre lehetnek fali kivitelűek, de akár lábat is tehetsz rájuk, ha úgy gondolod. Ilyen például az Aqualine Zoja mosdószekrénye, mely egyszerű, stílusos, és kis helyen is elfér. Ehhez a mosdószekrényhez az Aqualine Kruno kerámiamosdót ajánljuk. 

A fürdőszoba szekrény színe 

A fürdőszoba bútor színét te határozod meg, hiszen a már említett mdf lapok rengetegféle színben elérhetőek. Mégis valahogy a visszafogott színek maradtak divatosak. A magasfényű, színes bútorelőlapok egyre eltejredtebbek például a konyhákban. Hiszen a minimal stílus fekete, magasfényű konyhái mellett már élénkpiros, és sok más izgalmas árnyalatban láthatunk bútorokat. Ezekkel a lehetőségekkel azonban a fürdőszobában nem szeretnek élni az emberek. Talán mivel a konyha, főleg, ha az ebédlővel, nappalival egy térben van, közösségi szereppel is bír. A fürdőszoba azonban ennél visszafogottabb belső tér. 

 

Emiatt a gyártók kínálatában is főleg a fehér, a bézs, a szürke a leggyakoribb, illetve a különböző fák erezetét utánzó minta, és az ehhez kapcsolódó szín. Skandináv stílushoz vagy biztonsági játékoz illenek a nyír és a tölgy színei, bátrabbak azonban diófa színnel vagy mahagónival is kísérletezhetnek. Kedvenc gyártóink, a Gerberit, a Wellis, a Sapho, az Alföldi és társai mind-mind választékos kínálattal rendelkeznek. Azonban mivel az extrémebb színek nem túl népszerűek ezen a területen, így színes fürdőszobabútort csak egyedileg tudsz készíttetni. Persze ennek az is az oka, hogy a lakberendezők is azt javasolják, hogy ha élénk színekre vágyunk, akkor a merészebb árnyalatok inkább a csempe vagy épp a kiegészítők színében jelenjenek meg.

Milyen stílusú legyen a fürdőszobabútor?

A fürdőszobabútor stílusáról mindig azt szokták mondani, hogy az egész lakás egységéhez kell passzolnia. Így egy antik bútorokkal berendezett klasszikus villa fürdőszobáját nem nagyon illene magasfényű, szögletes mosdószekrénnyel berendezni. Persze nem minden körülmények között kell szigorú szabályokat állítani. Például egy skandináv otthonban jól megfér a modern stílus magasfényű bútora, de akár egy klasszikus stílusú fürdőszoba szekrény is.

Így például a Wellis Elois White magasszekrényével és fürdőszobai alsószekrényével stílusos skandináv teret rendezhetsz be, modern elemekkel. Egy klasszikus stílusú fürdőszobába azonban íveltebb bútorok, sötét fa, vagy fa hatás, esetleg faragott vagy arra asszociáló minta illenek.

Néhány tipp a fürdőszoba berendezéséhez

  • Használj nyitott polcokat: ha szereted a teret, akkor a lebegőpolcokkal vagy a különböző piperepolcok használatával teheted szellősebbé. A polc formatervezése passzoljon a fürdőszoba szekrényhez: legyen szögletes, ha modern a fürdőszobád, ellenkező esetben a lekerekített polc, az ívek is jól mutatnak.

  • A fogantyúk, csaptelepek, törölközőtartók színe és formája legyen egységes. Nagy divat a rosegold és a fekete.

  • Ha stílusos fürdőszobára vágysz, akkor nyugodtan próbáld ki a  szabadon álló kádakat, mert ezzel exkluzív összhatást érhetsz el.

Reméljük, hogy tetszettek a tippjeink. Ha kérdésed van, akár szaniterekkel, beszereléssel, csövekkel, akár fürdőszoba bútorral kapcsolatban, keress minket bátran!