Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Az elengedhetetlen kerti csap

Az elengedhetetlen kerti csap

Kertes házban - de sok társasházban is - elengedhetetlen a kerti csap megléte.

Akár a pázsit vagy kiskert öntözésére, vagy éppen a kerti tó feltöltésére, akár egy gyors kézmosásra használjuk, legtöbbször nem fordítunk rá kellő figyelmet.

Ahhoz, hogy  megfelelő csapunk legyen a kertben, vagy udvaron, komoly tervezést igényel a kivitelezés megvalósítása. Szerencsére az igényeinket teljes mértékben kielégíthetjük, hiszen nagyon nagy a kínálat ezekből a szerelvényekből.

Az elképzelésünknek talán csak a pénztárcánk szabhat határt.

Mint minden más szerelvény esetén, ennél is vannak olcsó de praktikus és természetesen akadnak szép számmal exkluzív darabok is.

A praktikus kerti csap

Ha a kertben, udvaron nincs lehetőség az esővíz felfogására, akkor különösen fontos egy kerti csap telepítése. Ideális esetben a ház építése során már megtervezhetjük és ki is alakíthatjuk a külső vízvételi helyet. De természetesen ennek kialakítására utólag is van lehetőség . Ilyen lehet  egy falikút, vagy a járda melletti  kiálló csőre szerelt csap mint optimális megoldás. De számtalan lehetőségre is mód van a használattól függően.

Lehet a földen elhelyezni egy erre kialakított műagyag, zártható tetejű dobozban csapot. De akár a kert díszeként egy kiépített kerti kutat is megálmodhatunk és megvalósíthatunk.

A lehetőségeknek és álmoknak nincs határa ezen a téren ahogyan ezt már említettük is.

Fontos tudni, hogy amennyiben nincs lehetőségünk az esővíz felfogására, vagy nincs külön kútra szerelt házi vízművünk, a csapunkból ivóvíz folyik. Ebben az esetben ajánlatos egy külön vízórát felszereltetni, mert a locsolásra használt ivóvíz után nem kell külön csatornadíjat fizetnünk. Ami sok esetben - tájegység függő - több, mint maga az ivóvíz díja. A nagyobb kertek tulajdonosai akár 50-70 liter ivóvizet is használnak a kert öntözésére. Lényeges megtakarítás tehát a külső vízcsapra szerelt, hatóságilag hitelesített vízóra használata.

A vízszolgáltató részletesen tájékoztat, hogy milyen feltételek vonatkoznak a külső vízmérő kiépítésére. Hogy hová kell kiépíteni, milyen technikai feltételnek kell teljesülnie, milyen higiéniai előírásokat kell betartani, milyen költségekkel jár a hitelesítés, milyen időközökben ellenőrzik a vízórát, illetve mennyi a hitelesítési ideje.

A felhasználási módok

Egy külső vízvételi lehetőség a ház környezetének szerves részét képezi. Hiszen tavasztól őszig ez szolgálja az öntözést, és a vízzel való ellátást a házkörül.

Az egyszerű falikúttól, az okos otthonok öntözőrendszeréig, számtalan  a felhasználási mód. Viszont a hosszú távú működőképesség érdekében, nélkülözhetetlen, hogy a téli időszakban a téliesítésre kellő gondot fordítsunk.

A külső csap nem csak a kert öntözésére szolgál. Számtalan oka van, hogy érdemes kiépíteni egy kerti vízvételi lehetőséget. Ha már a kertben tevékenykedünk, nem kell bemenni a házba, ha összekoszoljuk a kezünket. Előfordulhat, hogy háziállat is van a portán, nekik is szükségük van az éltető vízre és még sorolhatnánk.

Népszerű megoldások

Szerencsére a hazai kínálat teljes mértékben illeszkedik a trendekhez, így mindenféle felhasználási módra nyújt megfelelő kínálatot, csak rajtunk múlik, hogy milyen elemeket telepítünk a kertünkbe. A kisköltségű vizes elemek, szinte bármelyik kertben elhelyezhetőek.

 Falikutak, madáritatók, csobogók, kis szökőkutak, kifogyhatatlan termékpalettájáról választhatunk.

A csaptelep, ami szelep

Sokan nem is tudják, hogy helytelenül használják a csap kifejezést. Pedig nem mindegy, hogy csapot vagy szelepet vásárolunk. Mindkettőnek megvan a szerepe, működési elve, de nem biztos, hogy minden esetben helyettesíthetőek egymással.

De nézzük először, hogy mi is a különbség.

A csap, egy olyan elzáró szerelvény, ami teljesen kinyitja, illetve elzárja a folyadék áramlását a csőben. A csap működtetése egy 90°-os elfordítással történik, általában egy kar segítségével. A csap belső szerkezete mindössze egy lyukas golyóból áll, amin keresztül engedi vagy elzárja a folyadék áramlását. S a szeleppel ellentétben, nyitott állapotban a cső teljes keresztmetszetében biztosítja a víz szabad áramlását.

A szelep valamivel bonyolultabb serkezet. Egy szelepszár végén, egy szeleptányér végzi el a nyitást, vagy zárást. A szelepszár, a szeleptányérral függőlegesen mozog és zárt állapotban a szelepülésre  szorul. A szeleptányér a menetes szelepszár segítségével egy tekerőgombbal működtethető. A tekerőgomb 360°-ban elfordítható, általában 3-9 fordulat szükséges a teljes nyitás és zárás között.

A kerti csap téliesítése

A ház és kerttulajdonosok egyik rémálma, hogy a hirtelen beköszöntő fagyos időben elfagyhatnak a kinti szerelvények, szétrepedhetnek a csövek. Bármilyen kerti elemet is telepítettünk, egy dolgot soha nem szabad elfelejteni. Ez pedig a téliesítés, vagy fagymentesítés.

Ha kellőképen előre gondolkodtunk a téli fagymentesítésen, akkor ez a művelet, csak pár perces, roppant egyszerű feladat. Ha a tervező ügyes volt, akkor bármennyi vizes elemet is telepítettünk a kertünkbe, akár egyetlen mozdulattal is fagymentesíthetjük a rendszert.

Persze azért arra figyelni kell, hogy legalább egy vízvételi lehetőséget úgy alakítsunk ki, hogy azt bármikor - akár nagy fagyok idejében is - újra üzembe tudjuk helyezni könnyedén. A vízvétel után pedig egyszerűen víztelenítetni tudjuk.

A kültéri csaptelep fontos jellemzői

Anyaga -  A kültéri csaptelepnek nem csak az időjárásnak kell ellenállnia, hanem a fagy- és rozsdaállónak  is kell lennie.. A kerti csapok ezért rozsdamentes acélból, alumíniumból, vagy sárgarézből készülnek. Ezek a fémek azok, amik nem rozsdásodnak. Az már egyéni ízlés dolga, hogy melyiket választjuk közülük..

Tömlőcsatlakozás -  A külső csapok általában két menetesek. Az egyik oldali menet a vízhálózathoz csatlakozik, a másik menetes részre tömlővégre, vagy gyorscsatlakozóra kapcsolódik. Míg a vízhálózat felé 1/2"-os, addig a tömlőcsatlakozás irányában általában 3/4"-os menettel rendelkezik.

Falra szerelés -  Általában fali csaptelep szükséges a kültéri vízcsatlakozáshoz. A hidegvízcső kijön a falból és erre van rákötve.

A konyhai vagy fürdőszobai csaptelepek nem javasoltak erre a célra.

Egyéb funkciók

Dupla csaptelep - Ha dupla csaptelep van, akkor az egyik csatlakozást állandóan használhatjuk, például a fű locsoláshoz, vagy más csepegtető locsoláshoz, míg a másik csatlakozást szabadon működtethetjük egy kerti tömlővel Megfelelhet  kézmosáshoz, vagy az öntözőkanna feltöltéséhez. Ha a kertben egy dupla csaptelepes szerelvény van felszerelve, akkor megspórolunk egy további elosztót.

Zárható csaptelep - A "vízlopás" elleni védelem érdekében, létezik zárható változata is. Ez egyfajta gyerekvédelemként is szolgálhat, hogy a kisgyerekek véletlenül vagy éppen játékból kinyitják a szelepet, és a játék hevében nyitva is maradhat. Ezzel bizony sok vizet veszíthetünk, nem beszélve az esetleges okozott kárról.

A zárható csaptelepek több módon működhetnek. Van olyan, ami a tekerőgomb elfordítását akadályozza meg és csak kulcs segítségével nyitható, illetve zárható el. Kulcs nélkül a tekerőgomb szabadon forog.  

Kivitelezés- Ha egy nosztalgikus csaptelepre vágyunk, vagy kerti kutat építettetünk, akkor a retro, sárgaréz csaptelep az ideális. Anyaga patinázható és retro kialakítású. Masszív és strapabíró, direkt kültéri használatra tervezték.

Rajtunk múlik melyiket választjuk, lehetőségeinknek és ízlésünknek megfelelően.

Ha kérdése van vegye fel velünk a kapcsolatot ITT vagy kövessen minket a Facebookon!