Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Elfogadom

Kis fürdőszoba: 5 tipp, hogyan rendezd be

Kis fürdőszoba: 5 tipp, hogyan rendezd be

A kis fürdőszoba is lehet tökéletes, ha jól rendezzük be. Legyen praktikus és kényelmes, játsszunk a térrel.  Mutatjuk, hogyan rendezd be úgy, hogy mind stílusában, mind használhatóságában tökéletes legyen.

 

1. A csempékkel és a bútorok méretével is játszhatsz

A kis fürdőszobába nem érdemes a most annyira divatos óriási csempelapokat választanod. Helyette kisebb méretű, bár nem túl apró csempék használatával teheted nagyobbá a teret. Színek szempontjából a világosra szavazunk. Emellett ne legyenek mintásak, maximum dombornyomott, önmagában mintás darabok illenek ide. A csempék mellett a sok fény is számít. Világítással, természetes fénnyel is barátságosabbá, és optikailag tágasabbá tehetsz egy kis fürdőszobát. 

A szaniterek helye sokszor kötött, főleg egy panel fürdőszobában, ahol nem is tudjuk áthelyezni őket. Ilyen esetben mindenképp kisebb, lebegő szanitereket válassz. Például ilyen stílusos bútorokat! A bútorok esetében is sokat számíthat a lebegő megoldás: kevésbé keltenek monumentális hatást, ez pedig a te esetedben előny. 

A bútorok között kell hagynod legalább 50 cm közlekedő folyosót. Ezt vedd figyelembe a tér szervezésekor. Nem jár feltétlenül nagy lemondással ez a helyzet, hiszen ha mindenből kisebb, okosabb megoldást választasz, akkor könnyen lehet, hogy minden elfér majd a fürdődben. 

2. A zuhanyzó

Ha a zuhanyzó mellett döntesz, akár a kád rovására, akkor egy nagyobb besétálós zuhanykabin sokat dobhat a fürdőszoba komfortján. A zuhanyzó kiválasztásakor persze ne csak a méretét, hanem a kialakítását is vedd figyelembe. Előfordulhat, hogy a te fürdőszobádban az aszimmetrikus sarok zuhanykabin a legjobb választás, mert pont úgy jönnek ki a nem szokványos, nem szögletes kabin mérete, hogy sokkal több helyet tudsz spórolni. Hiszen a bútorokat és szanitereket egymással összhangban kell megtervezni. 

Egyébként egy masszázsfejekkel ellátott zuhanypanellel sokat dobhatsz fürdőszobád és mindennapjaid komfortján. Ha nem szeretnél befektetni egy masszázskádba, akkor egy sima, masszázsfejes zuhanypanel beszerelésével is elérheted a plusz kényeztetést. 

3. Okosan választott kád és kádparaván 

Persze nem feltétlenül kell dönteni a fürdőkád és a zuhanykabin között. Hiszen sokszor lehetőség van a kettő összekombinálására. Ilyenkor kádparavánt használhatsz, amely egyébként térelválasztóként is funkcionál. Hiszen ilyen esetben könnyen a zuhanykabin mellett tudod elhelyezni a mosogatót, vagy épp a wc-t.  A kádparaván sokkal elegánsabb a mint a zuhanyfüggöny, és kis fürdőszobánál a már említett térelválasztás is nagy segítség. A kádparaván egyébként lehet egy elemes, ilyenkor 60-80 cm széles. De vehetsz akár kihajtható darabot is, sőt, a harmónika stílusú is jól illik a kádhoz egy-egy esetben. A kádparaván készüljön biztonsági üvegből. 

A fürdőkád mérete lehet egy kicsit nagyobb, ha nem osztod fel a teret a kád és a zuhanykabin között. Szerencsére a kád is lehet piskótaformájú, lekerekített, a közeghez igazodó praktikus designú. Olykor pedig pont a teljesen szögletes egyenes káddal lehet kihozni a térből a maximumot. 

4. Nagy, nyitott polcok  

Ha szeretnéd növelni a teret, akkor a zárt fürdőszobaszekrény helyett válassz légies, nyitott lebegőpolcokat. Persze a polc anyaga mindenképpen legyen vízálló, hiszen sok a pára a fürdőszobában. Sokkal légiesebb látványt nyújt ez a fajta kialakítás,  mint a zárt szekrények. Ezért javít sokat a térérzeten. A nyitott polcoknak dekorációs szerepük is van, ezért ha így döntesz, tudd, hogy érdemes rendet tartanod rajtuk. Sokan szokták a rattankosarakat, bambuszból készülttárolókat alkalmazni az ilyen nyitott pocokon, mert nagyon jó lehetőséget nyújtanak a rendszerezésre. Emellett otthonosságot sugallnak. 

A falra fúrt lebegőpolcok nagy előnye még az, hogy vertikálisan tudod kihasználni a teret, hiszen akár 2-3 sorba is elhelyezhetsz ilyen polcokat. 

5. A fürdőszoba berendezése és a kiegészítők stílusa

A textilek és más kiegészítők, a lámpa(búrája) és egyéb dekorelemek segítenek abban, hogy az általad választott stílus szerint rendezd be a fürdőd. Lehet, hogy a méretek adta korlátok miatt nem tudtad mondjuk tökéletesen megvalósítani az áhított art deco stílust. De ha veszel néhány azonos színű, art deco stílusban geometrikus törölközőt, és egy nagy, aranykeretes tükröt, akkor máris sikerült célt érned. 

Egyszóval: az okosan és egységesen választott dekorelemek segítenek a méret általi kompromisszumok ellensúlyozásában. Néhány tipp:

  • Nagy divat a dzsungelminta, ezért ha óriási páfránylevél-mintás törölközőket, fürdőszobaszőnyegeket választasz, máris adtál egy jópofa témát az egész helyiségnek.

  • Az arany és a rosegold, valamint a réz, a bronz és a fekete nagyon divatosak. Mind csaptelepek, mind szekrényfogantyúk és akasztók terén is nézelődhetsz ebbe az irányba is. A lényeg az egységes stílus és színvilág: ettől soha ne térj el. Nézd meg aranyszínű csaptelepeinket, vagy válassz vagány feketét!

  • A viva magenta az év színe, pont kiegészítő színnek való: törölköző, fürdőszobaszőnyeg, fogmosópohár színe lehetne, egy igazán naprakész stílusú fürdőszobában.

A lényeg, hogy a kis fürdőszobában is rengeteg fantázia van, ezért nem kell megijedned attól, hogy testreszabottan rendezd be. Mutatunk is egy rövid esettanulmányt a kis fürdőszobákról! Reméljük, kedvet kapsz ahhoz, hogy átgondoltan és kreatívan rendezd be. Ha pedig szaniterekről és épületgépészetről van szó, nálunk mindent megtalálsz hozzá!