Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

Hogyan kell kiszámolni mekkora radiátor kell egy szobába?

Egy lakás fűtésére számos különböző megoldás létezik, ám ha ezek közül a radiátorra tesszük le a voksunkat, akkor is számos kérdés merül fel a méretet illetően. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora radiátor kerül be az adott helyiségbe.

Mi is az a hőigény?

Ez a szám azt jelöli, ami az adott ház van lakás megfelelő fűtéséhez szükséges. Az Ön hőigénye elsősorban attól függ, hogy hány négyzetméteren lakik és hány fővel, akiknek természetesen melegre van szükségük. Vegyünk alapul egy átlagos családi házat átlagos szigeteléssel! Egy ilyen épület jellemzően 35-50 Watt/köbméter-nyi hőt kíván.

De mégis mit jelent mindez a gyakorlatban?

Először is azt érdemes kiszámolni, hogy hány légköbméteres az adott helyiség, ahova bekerül majd a radiátor. Ahhoz, hogy ezt az értéket megkapjuk, a szoba alapterületét kell beszorozni a belmagassággal. Tehát, ha a szoba 5x3 méteres, akkor az 15 négyzetméter. Ezt kell beszorozni a belmagassággal, amely legyen a példa kedvéért 2 méter 40 centiméter.

Ennek értéke 33,6, de számoljunk az egyszerűség kedvéért 34-gyel. Ezt kell megszorozni a légköbméterenkénti átlag 40 Wattal, így az eredmény 1360. Ennek megfelelően pedig már ki lehet választani az ideális radiátort. Fontos, hogy ha esetleg nagy az adott szoba, akkor érdemes inkább két fűtőtest segítségével megoldani a fűtést, így két oldalról élvezhetjük a meleget.

Mi befolyásolhatja a számokat?

Természetesen a fenti a számok nagyban más képet festenek akkor, ha például nincs szigetelve a ház vagy éppen szuper szigeteléssel van ellátva, vagyis ezeket az opciókat mindenképpen figyelembe kell venni a számítás esetében. Sokat nyom a latba emellett a nyílászárók minősége is, de számít az is, hogy egy szabadon álló családi házról, vagy éppen egy más lakások által körbeölelt társasházi helyről van éppen szó.

Ha nem biztos e téren a számításaiban, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

Hasznos volt a cikk? Kérem nyomjon egy Like-ot, ha igen

További cikkeinket a blogban olvashatja