Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

Miből készül a szaniter?

A szanitereknek számos különböző funkciója van, hiszen a praktikusság és a mindennapok gördülékenyebbé tétele mellett bizony esztétikailag is fontos, hogy jól mutassanak. Ezen okok miatt pedig az sem mindegy, hogy milyen anyagokat használnak az elkészítésükhöz.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, miből készülhetnek a szaniterek? Melyek a leggyakrabban előforduló típusok?

A klasszikus porcelán

A legtöbb háztartásban előforduló, épp ezért klasszikusnak mondható porcelán egy fehér cserepű, tömör kerámia, amelyet magas hőmérsékleten tömörre égetnek.

Nem véletlen, hogy ez az anyag ennyire népszerűvé vált a szaniterek alapanyagaként, hiszen szilárdsága és strapabírása kiemelkedő, így ellenáll a legtöbb fizikai és kémiai hatásnak egyaránt.

A rajta található speciális bevonat pedig – a szabványnak megfelelően – vízfelvétele nem haladhatja meg a 0,5 százalékot. Alapvetően két típusa létezik.

Az egyik a kristályporcelán, a másik pedig a fajanszként ismert félporcelán, amely csupán abban különbözik az előbbitől, hogy bár minimálisan, de magasabb a vízfelvétele. 

A zománcozott öntöttvas

Korábban szintén igen gyakori volt, hogy főleg a fürdőkádat és a zuhanyzók zománcozott öntöttvasból készültek. Ez az anyag tulajdonképpen üveg, amit 830-850 fokon égetnek össze. Elképesztően tartós szaniterektől van szó, amelyek gyakorlatilag örök életűek, ma pedig már ugyanolyan dizájnos típusokat is gyártanak, mint például a porcelán verziókból. 

Akril

Nem véletlen, hogy egyre többen választják az akril kádakat, hiszen ez az anyag könnyű, remekül tartja a meleget, ráadásul igen széles forma- és méretválaszték létezik belőlük. Hátrányuk, hogy ha nem minőségi terméket veszünk, akkor hamar elveszítheti a fényét, sőt, a nem megfelelően kimerevített kádak esetében a hő hatására ki is tágulhatnak. Emellett mindenképpen speciális, kímélő vegyszerrel szükséges ápolni a felületüket. 

Fa

Sokan gondolni sem mernének rá, ám egyre több otthonban fordulnak elő már (illetve újra) fa szaniterek is. Ezzel a stílusos és igen környezetbarát megoldással kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy tisztításuk igen nehezen megoldható, ráadásul a ráhelyezett vízhatlan bevonat igen költséges. Ám megfelelő kezelés és odafigyelés mellett nagyon időtállók és különleges designt adnak a helyiségnek.

Természetes kövek

A márvány és gránit mosdókagylók és mosogatók lenyűgözően szépek és bizony a prémium kategóriába tartoznak. Felületükön mindenképpen speciális tisztítószert kell alkalmazni és érdemes minél gyakrabban megtisztítani a felületüket. Cserébe viszont az általuk teremtett hangulat kárpótolja az embert. 

Üveg

Az üveg mosdótálak által teremtett atmoszféra egy fürdőszobában semmihez sem hasonlítható. Sajnos ez az anyag is különösen sérülékeny, így nagyon kell rá vigyázni. A rászáradó vízcseppek miatt pedig érdemes ezt a típust is gyakran takarítani. 

A fentieket látva nem kérdés, hogy mindenki számára létezik tökéletes szaniter, akár a klasszikus zománcos típusra esküszik, akár a különlegesebb megjelenésű verziókat preferálja.

Éppen ezért érdemes alaposan szétnézni a széles kínálatban annak érdekében, hogy Ön is megtalálhassa az ízlésének és az adott helységnek leginkább megfelelő termékeket. 

További cikkeinket a Blogban találja