Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

Milyen előnyei vannak az elektromos bojlernek?

Az elektromos bojlerek a mai napig sok fürdőszoba szerves részét képezik, ugyanis előszeretettel alkalmazzák családi házak és lakások egyéni melegvíz-igényeinek ellátására. Használatának számos előnye van, amelyek közül összegyűjtöttük a legfontosabbakat. 

Mi is az elektromos bojler?

Az elektromos árammal való vízmelegítés ötlete az 1800-as évekből származik, amikor Németországban kezdtek el kísérleteznie e rendszeres kialakításával. Magyarországon viszont csak az 1960-as években jelent meg, ám a mai napig igen népszerűen ezek a megoldások. Mivel az elektromos vízmelegítők technikai fejlődése során több irány alakult ki, ma különböző osztályokba sorolják őket.

Így létezik átfolyó rendszerű ás tároló rendszerű, a bennük levő nyomás szerint pedig lehet nyitott vagy zárt. Alapvetően alkotórészei a víztároló tartály mellett a hőszigetelés, a fűtőtest, zárt rendszer esetén a hőmérséklet szabályozó és -korlátozó, biztonsági szelep, valamint a köpeny és a burkolat.

Elektromos vízmelegítő készülékeink itt tekinthetőek meg

A elektromos bojler előnyei

Az elektromos bojler használatának számos előnye van. Egyrészt mivel általában a fogyasztási hely közelében kerül elhelyezésre, a csőrendszerben keletkező hőveszteség minimálisra csökkenthető. Másrészt mivel ezeknek a készülékeknek legnagyobb részét beltéri üzemeltetésre tervezték, a külső környezeti hatásoktól védett helyiségben kerül beüzemelésre, amely által tovább csökkenthető a hőveszteség, valamint ennek köszönhetően a készülék élettartama is jelentősen megnő.

Emellett sok esetben egyszerűbb és olcsóbb, mint a gázbojleré, nem függ a gáz bevezetésétől és nincsen hatósági engedélyekhez kötve. Ráadásul mivel a klasszikus villanybojlerek felépítése igen egyszerű, ezért a készülékek ára is igen kedvező. Bár tény, hogy ma már léteznek belőlük olyan modellek is, amelyek LCD kijelzővel és elektronikus hőmérséklet szabályozóval vannak felszerelve. 

Mit érdemes tudni a bekötéssel kapcsolatban?

Fontos tudni, hogy az elektromos bojlerek esetében a 30 literes és annál nagyobb készülékeket csak állandó bekötéssel lehet az áramkörre kapcsolni, vagyis ezekben az esetekbe a konnektorba bekötés nem engedélyezett. Vásárlás előtt érdemes számolni azzal, várhatóan mennyi meleg vízre lesz majd szüksége a családnak, ugyanis ez nagyban meghatározza a bojler kapacitását.

Ha 45°C-os meleg vizet veszünk figyelembe, akkor az átlagos mértékű fogyasztás naponta 40-50 litert jelent személyenként Ez azt jelenti, hogy egy 80-120 literes készülékek egy 3-4 tagú család melegvíz igényét képes kielégíteni. Azonban nem érdemes túllőni a célon, egy túlságosan nagy méretű tartály ugyanis fölöslegesen sok energiát használ fel és ez jelentősen megnöveli a kiadásokat.

Látható, hogy bár számos előnye van az elektromos bojlernek, ezek csak abban az esetben tudnak érvényesülni, ha mind a vásárlás előtt, mind pedig a bekötés során körültekintően járunk el.

Hasznos volt a cikk? Nyomjon egy Tetsziket

Nézze meg további anyagainkat is lakberendezési blogunkban