Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

WC tartály vízkőtelenítése egyszerűen!

Függetlenül attól, hogy milyen típusú WC van a fürdőszobájában, a tartály maga mindenképpen a mosdó lelke. Hiszen enélkül azonnal elveszti működőképességét a kagyló. Ahhoz viszont, hogy a WC tartály valóban hosszú életű legyen, időről, időre mindenképpen ki kell tisztítani. Hiszen a használat során vízkő keletkezik, ami miatt tönkre mehetnek az itt található alkatrészek. Ez pedig meghibásodáshoz, legrosszabb esetben pedig a tartály cseréjéhez vezethet. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a WC tartály vízkőtelenítésével kapcsolatban.

Használhat vízkőoldó szereket

A szupermarketekben és drogériákban ma már számos speciális, vízkőtelenítésre kitalált eszközt lehet vásárolni. Ezeket egyszerűen csak bele kell dobni a WC tartályba, majd bizonyos ideig benne hagyni. Néhány óra után a szer szépen feloldja a lerakódott vízkövet.

Vesse be az ecetet!

Sokan a gyári készítményekkel szemben esküsznek a házi praktikákra. Ha elzárja a csapot, kiüríti a tartályt és teletölti 20%-os ecettel, hasonló hatást ér el, mint a fentebb említett vízkőoldó szerek esetében.

Nem minden házi praktika válik be!

A világhálón számos különböző tanács kering a tartály vízkőmentesítésével kapcsolatban. Érdemes azonban ezzel kapcsolatban megfontoltnak lenni. Ugyanis például ha egy késsel próbálja meg lefeszegetni a lerakódást, szódabikarbónát önt a tartályba vagy sósavval próbálkozik, több kárt tehet mint hasznot.

Ha biztosra akar menni, szétszerelheti!

Ha teljesen biztosra szeretne menni és nem csak a felszínen végezné el a vízkőtelenítést, erre is van lehetőség. Ha elzárja a sarokszelepet és leöblíti a WC-t, a tartály kiürül és nem telítődik újra. Így könnyedén hozzáférhet a töltőszelephez. Amennyiben ez vízköves, érdemes mielőbb cselekednie, ugyanis ha ez nem zár megfelelően, folyamatosan tölti a tartályt vízzel és rengeteg víz megy kárba. Ha meglazítja a flexi csövet, még könnyebben hozzáfér a tartályhoz, a külső részen található anyacsavar meglazítása után pedig meg is történt a leszerelés.

A legjobb megelőzés az előre gondolkodás!

Ez abban az esetben igaz, ha előfordulnak olyan időszakok, amikor tartósabb ideig nem tartózkodik a lakásban. Ha nyaral, telel vagy éppen egy nyaraló mosdójáról van szó, akkor mindenképpen ürítse ki a tartályt! Mivel a vízkő álló vízben képződik, mielőtt elhagyja az épületet, egyszerűen zárja el a sarokszelepet és húzza le a WC-t, így máris nagyon sokat tett az alkatrészek épségéért.

A töltőszelepet ezután könnyen kiemelheti a helyéről és vízkőoldó vagy ecet segítségével megtisztíthatja. Ezután a fenti műveletsort fordítva is szükséges elvégezni. Így biztos lehet abban, hogy a szelep nem fog a vízkő miatt meghibásodni. Ha negyedévente elvégzi a fenti műveletek valamelyikét, máris nagyon sokat tett azért, hogy meghosszabbítsa a WC tartálya életét. Fontos, hogy monoblokkos vagy falba épített WC tartály esetén inkább kérje vízszerelő segítségét! Amennyiben a sok igyekezet ellenére sem sikerül megmenteni a tartályt és a sok vízkő miatt tönkremegy, akkor mindenképpen szüksége lesz egy újra. Ehhez teljes WC tartály kínálatunkat ide kattintva találja meg webáruházunkban.

Hasznos volt a cikk? Kérem nyomjon egy Tetsziket