Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

A szén-monoxid vészjelző megfelelő elhelyezése

A „csendes gyilkos” bizony a fűtési szezonban gyakran felüti a fejét, hiszen ez a színtelen, szagtalan gáz észrevétlenül kezd el szivárogni. Éppen ezért nagyon fontos a szén-monoxid érzékelő használata. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hol helyezi el az ember ezt a szerkezetet. Összegyűjtöttük ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy ez mérgező gáz – amely az éghető anyagok nem megfelelő égetésekor keletkezik – ne tehessen kárt egy családtagunkban sem. 

A szén-monoxid érzékelő működése

Ahhoz, hogy megfelelően be tudjuk üzemelni és el tudjuk helyezni az érzékelőt, mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy hogyan működik pontosan. Először is lényeges tudni azt, hogy minden ilyen szerkezeten található egy teszt gomb, amely segítségével ellenőrizheti az érzékelő helyes működését. Ha egy pillanatra is működésbe lép, az azt jelenti, hogy szén-monoxidot érzékel a térben, vagyis mindenképpen el kell hagyni a házat és mielőbb kinyitni az ablakokat is. 

Hol érdemes elhelyezni az szén-monoxid érzékelőt?

Erre a kérdésre a válasz nagyban függ attól, hogy mivel fűti az otthonát. Ha a fűtőtest konvektor vagy éppen kandalló, akkor ettől 120-150 centiméteres magasságba ajánlott elhelyezni, Ugyanakkor ha a meleget cserépkályha vagy hazán adja, akkor szemmagasságban van megfelelő helyen a készülék. Fő szabály, hogy ablak vagy ajtó közelébe semmiképpen ne tegyük, hiszen így csalóka lehet az érzékelés és előfordulhat, hogy későn jelez. Aranyszabály továbbá az is, hogy a plafontól minimum 40 centiméter távolságban kapjon helyet. 

Annak érdekében, hogy az érzékelő maradéktalanul működhessen, az adott termék mellett található tájékoztatót mindenképpen olvassa el, mielőtt beüzemeli a szerkezetet!

Itt található szén-monoxid jelzőink választéka