Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Fürdőszoba berendezése: ötletek, tervek, tippek

Fürdőszoba berendezése: ötletek, tervek, tippek
A fürdőszoba ötletek mindig jól jönnek. Akár fürdőszoba tervezés előtt állsz, akár csak egy kis inspirációra van szükséged, a szakértő tanácsok segíthetnek. 

Térszervezés és fürdőszoba

A fürdőszoba megtervezésekor szembesülhetünk azzal, hogy mennyi bakit lehet elkövetni. A fürdő berendezése ugyanis nem annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Már az is sokat számít, hogy mennyire hozhatunk szabad döntéseket? Milyen mértékben határol be minket a tér? Meglévő lakás vagy ház fürdőszobáját újítjuk, bontjuk, építjük, vagy teljes mértékben a mi döntésünk a helyiség minden eleme?

Mire kell figyelni?

Ha egy most épülő ház fürdőszobáját tervezed, akkor először teljesen biztosan döntsd el, mit szeretnél. Mekkora helyre van szükséged, kádat, zuhanykabint szeretnél, esetleg mindkettőt? Szobaszerű fürdőszoba, vagy a klasszikus lesz az igazi? Használd ki, hogy teljesen testreszabhatod a fürdődet. Például külön mosókonyha helyiséget tervezel, vagy a fürdőszobába kerül a mosógép, szárítógép is? Ha mindent előre elterveztél, akkor ehhez igazodva lehet a műszaki és egyéb feltételeket megteremteni. 

Ha azonban egy meglévő helyiséggel kell valamit kezdened, minimális mozgástérrel, akkor mérd fel a lehetőségeket, és ehhez igazodva próbáld meg kihozni a helyzetből a maximumot. Például a WC csésze esetében a már meglévő kialakításhoz alkalmazkodva tudsz alsó vagy hátsó kifolyásút vásárolni. Ráadásul a beépített WC tartályt, de a falba építhető, azaz falsík alatti csaptelepeket is csak előzetes kialakítással valósíthatod meg. A falban futó vízvezetékek helye is sok mindent predesztinál a fürdőszobában, ezért érdemes minden ilyen tényezőt figyelembe venni. 

A kicsi fürdőszoba berendezése

A kicsi fürdőszobád, akkor ehhez is alkalmazkodni kell. A kis fürdőszobák berendezésének a titka a praktikum. Egyrészt ne zsúfold tele a teret, másrészt keress minden olyan lehetőséget, amellyel könnyebbé teszed a hely kihasználását. Például nagy belmagasság esetén keskeny, de magas állószekrényekkel, lebegő falipolcokkal oldhatod meg a tárolást. 

Fontos, hogy mindig legyen legalább 60-80 cm-nyi közlekedő folyosód a bútorok és szaniterek között. Az sem gond, ha ez a közlekedő hely inkább szélesebb, és cserébe lemondasz néhány dologról, ahelyett, hogy kicsi, zsúfolt fürdőszobát alakítanál ki. Például örök kérdés a zuhanykabin vs. kád problémája. Extrém kicsi fürdőszobánál például egy mélytálcás zuhanykabin lehet a legjobb hibrid megoldás. Válassz kisebb, keskenyebb, de magasabb bútorokat. Optikailag pedig nagy fürdőszobatükörrel és nagyméretű falicsempékkel növelheted a teret. Sok fény, világos színek, és átgondolt berendezés a megoldás. 

Ha túl sok a hely

Akármilyen viccesen hangzik, egy túl nagy helyiség ugyanakkora probléma lehet, mint egy túl kicsi. Komfortérzet és kihasználhatóság szempontjából is. Persze egy fürdőszobánál nem annyira akadunk fenn ezen a problémán, maximum a nagy méretű fürdőkádat vagy sarokkádat választunk, és egy épített zuhanykabin is lehet nagy, 3-4 nm-esek is léteznek, főleg, ha walk in zuhanykabinról van szó. Ebben az esetben, mivel nincsen pereme a zuhanykabinnak, egy zuhanyfolyókával kell majd megoldani a víz elvezetését.

Egyébként ha egy szoba- legyen az fürdőszoba- túl nagy, akkor úgy érdemes megoldani a berendezést, hogy több, különálló bútorcsoportot alkotunk. Ha például egy házat, vagy lakást vásároltál, ahol valamiért szokatlanul nagy, nehezen kihasználható fürdőszoba van, akkor ez a megoldás tökéletes. Egy szabadon álló káddal, és néhány ahhoz kapcsolódó kiegészítővel  már meg is van az első, ráadásul nem a fal mentén elhelyezett bútorcsoportod. Majd a fürdőszobaszekrény és a piperetükör, mosdó és mosdószekrény következik, a klasszikus fürdőszoba bútor, szettben. 

Tehát ha gondolatban már elrugszkodtál a sablonoktól, és kinyílt a fantáziád, praktikusan és ötletesen be tudod rendezni a fürdőszobád, bármekkora is az.

A fürdőszoba csempe 

A fürdőszoba csempe ugyanolyan fontos része a helyiségnek, mint bármi más. Nézzük, hogyan válaszd ki a megfelelő burkolatot?

Hogyan válassz burkolatot?

A burkolat kiválasztásához figyelembe kell venni egyrészt a fürdőszoba stílusát, ezzel összhangban pedig az egész lakás stílusát, hiszen az egyes helyiségeknek harmóniában kell lenniük egymással. Ha például eldöntötted, hogy loft stílusú fürdőszobát szeretnél, akkor válassz beton hatású csempét, és egységes, fekete csaptelepeket. Modern fürdőszobához metrócsempe passzolhat, de rengeteg féle modern megjelenésű, olykor játékos és bohém, olykor minimál minta létezik. Hagyományos, klasszikus stílushoz főleg tekerőgombos retró csaptelepek illenek, de egy visszafogottabb megjelenésű egykaros is jól mutathat. Színek tekintetében is érdemes a lakás egészéhez alkalmazkodni, persze nem kell teljesen monokróm otthont kialakítani, ismét csak a harmónia a cél. A lakberendezők szerint az az ideális, ha ugyanaz a hidegburkolat van a konyhában, mint a fürdőszobában, de ehhez sem kell mindenáron ragaszkodni. 

Nem csak a stílus számít, természetesen. A csempe időtállósága, tartóssága, és a helyiség is fontos. Például ma már gyakran tesznek járólapot a falra is, mert a legújabb trendek teljesen összekuszálták a funkciókat. A szobaszerű fürdőszobában parketta van, persze ehelyett maximum fa hatású kőlapot javaslunk, a falon pedig vinyl. A meghökkentő trendek extrémmé teszik a fürdőszobát, azonba mi praktikus gondolkodást javaslunk. A fürdőszobában mindenképpen vízálló burkolatnak kell lennie. A csempét a falra tervezték, mert nem bírja el azt a terhelést, ami a földön érné. A járólap elég strapabíró lehet a falon is, viszont funkciója miatt teljesen felesleges odatenni.

fürdőszoba csempe ötletek

Csaptelepek és szaniterek

Csaptelepek esetében érdemes ugyanazt a márkát és termékcsoportot választani az egész helyiségre, hogy egységes legyen a csapok megjelenése. Ha belegondolsz, ez teljesen logikus, hiszen hogy néz ki egy ilyen falsík alatti, rejtett és modern zuhanyszett mellett például egy klasszikus megjelenésű, tekerőgombos mosdócsap? Habár mindkét termék stílusos és minőségi, együtt nem mutatnak jól, mert a stílusuk ütközik. És ehhez még vegyük hozzá a fürdőszoba bútort, a mosdó és a kád megjelenését. Mindennek harmonizálnia kell, különben kaotikus lesz a fürdőszoba megjelenése. 

Modern fürdőszobába nagyszerű döntés lehet egy mosdótál, vagy másképpen pultra ültethető mosdó, melyet nem süllyesztünk be a fürdőszobai mosdószekrénybe, hanem tényleg egy tálra emlékeztet, melyet odatettünk. Ezekhez a mosdókhoz álló csaptelpre van szükség. De a süllyesztett mosdó sem csak klasszikus stílusú lehet, ilyen modern, szögletes változatot is választhatsz, skandináv, loft, vagy minimál stílusú, modern hatású fürdőszobába. 

A kádak kérdése pedig annyira nagy téma, hogy külön blogbejegyzéseket szentelhetünk csak a megfelelő fürdőkád kiválasztásának is. Ha a fal mentén szeretnéd elhelyezni a kádat, akkor egyenes kádat érdemes vásárolnod. Persze a megjelenés és a stílus már más kérdés, mert az enyhén íves piskótaforma, a teljesen egyenes szögletes, és az aszimmetrikus változatok ezer és ezer stílus és méretbeli lehetőséget tartogatnak. Nem is beszélve a sarokkádakról. 

A közeljövőben folytatjuk a fürdőszoba berendezésével kapcsolatos ötletek, dilemmák bemutatását, ezért ha a fürdőkádakról és a fürdőszoba bútorokról olvasnál még, nem fogsz csalódni. Addig is tervezz, szervezz, és engedd szabadjára a fantáziádat!

Ha bármilyen szaniterre: fürdőkádra, zuhanykabinra, esetleg  fürdőszoba bútorra vagy kiegészítőkre lenne szükséged, nézz szét nálunk!